English

 


פרסומי PMW
האדרת מחבלים כמו רוצח משפחת פוגל בטלוויזיה הפלסטינית היא מדיניות
Share |
הטלוויזיה הפלסטינית מכחישה כי האדירה מחבלים,
לאחר ששיבחה אחד מרוצחי משפחת פוגל


הטלוויזיה הפלסטינית: "תוכנית האסירים מיועדת למטרת [שמירה על] קשר הומניטארי"

"מבט לתקשורת פלסטינית":
התוכנית בטלוויזיה הפלסטינית הרשמית מאדירה מחבלים ומציגה רוצחים כדמויות מופת

איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק

הטלוויזיה הפלסטינית דחתה את גינויו של ראש הממשלה נתניהו להאדרה של רוצחי בני משפחת פוגל מאיתמר. "מבט לתקשורת פלסטינית" חשף לפני כשבועיים כי התוכנית "למענכם" המשודרת בטלוויזיה הפלסטינית ומיועדת לאסירים הכלואים בישראל, העניקה במה לקרובי משפחה של חכים עוואד, אחד מרוצחי משפחת פוגל, על מנת לשבח אותו בטלוויזיה במילים "הגיבור, האגדה." בעקבות חשיפה זו, רה"מ נתניהו גינה את האדרת המחבלים בפגישתו עם שר החוץ האירי:
"הטלוויזיה הפלסטינית שידרה תוכנית המהללת את רוצחי משפחת פוגל... אנו דורשים גינוי מיידי של דברים אלה. הדרך היחידה להתקדם לשלום היא להכין את עמינו לשלום ולא לטרור אכזרי."
[משרד ראש הממשלה, 29/01/2012,
http://www.pmo.gov.il/PMO/Communication/EventsDiary/eventireland290112.htm]

בתגובה לדברים, הטלוויזיה הפלסטינית דחתה את הגינוי ואמרה כי היא לא האדירה את הרוצחים על ידי הזמנת בני משפחתם לשלוח להם ברכות פומביות, אלא כי מדובר במחווה "הומניטארית" למען האסירים. כמו כן, הטלוויזיה הפלסטינית ציינה בתגובתה כי היא הופתעה ולא ציפתה להאדרת הרוצחים ולהצגתם כגיבורים, משום שהיה זה "שידור ישיר" שבמהלכו דיברה האם "בשיא הספונטניות," ולפיכך הטלוויזיה הפלסטינית אינה אחראית לדברים. בתגובת הטלוויזיה הפלסטינית נמסר גם כי הדברים שנאמרו בשידור "אינם משקפים אף דעה או עמדה רשמית של הטלוויזיה או הרש"פ."

טענת הטלוויזיה הפלסטינית לאי ידיעתה - שקרית
טענתה של הטלוויזיה הפלסטינית שהיא לא מאדירה מחבלים בתוכניותיה הינה שקרית. מזה שנים הטלוויזיה הפלסטינית נוקטת מדיניות של האדרת מחבלים, במיוחד באמצעות התוכנית השבועית הזו המשודרת באופן קבוע מזה זמן רב, ובתוכניות נוספות המציגות מחבלים כגיבורים וכדמויות מופת. להלן מספר דוגמאות: 

המחבל: עבאס אל-סייד
הפשעים: מרצה 35 מאסרי עולם על שליחת מחבלים מתאבדים לפיגועים שבהם נהרגו 35 בני אדם, בכלל זה הפיגוע בסדר פסח במלון פארק בנתניה, שבו נרצחו 30 אנשים.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ביקרה בביתו והזמינה מחבלים משוחררים ואחרים בשביל לדבר עליו.
הטלוויזיה הפלסטינית משדרת האדרה של המחבל מפי אנשים אחרים:
האסירה המשוחררת, דועאא' אל-ג'יוסי: "...הוא היה בשבילנו דוגמה ומופת שמאוד רצינו לפגוש."
האסיר המשוחרר, מואייד אל-ג'לאד: "אני לא שוכח את שכנינו ואחינו, עבאס אל-סייד. הוא הכתר על ראשינו... הוא כבוד לאומה, ובלי ספק הוא זוקף את קומתנו, ואינשאללה, יש לו מספיק אורך רוח ורצון... כולנו מכירים את תכונותיו הגבריות, תכונות הגבורה והעוז."
הטלוויזיה הפלסטינית עצמה מאדירה את המחבל:
מנחת הטלוויזיה הפלסטינית: "אנו מול בית הלוחם, העומד באורך רוח, הגיבור, העומד עמידה איתנה, מביס השלשלאות, החושק בחירות, עבאס אל-סייד, האריה בצינוקים..."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 25/10/2011]

המחבלת: אחלאם תמימי
הפשעים: הובילה מחבל מתאבד למקום הפיגוע במסעדת סבארו בירושלים באוגוסט 2001. בפיגוע זה נרצחו 15 אנשים, שבעה מתוכם ילדים.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית האדירה אותה במהלך ביקור בביתו של מחבל נוסף שהיה מעורב באותו פיגוע.
הטלוויזיה הפלסטינית עצמה מאדירה את המחבלת:
"אנחנו מוסרים, מהתוכנית 'בבית לוחם', את מיטב הברכות, ברכת נאמנות לאחלאם אל-תמימי. אנו מאחלים לה חירות, [וליתר] האסירות המהוללות שלנו. ברכות מיוחדות לך, אחלאם, מהתוכנית 'בבית לוחם' ומצוות התוכנית, מביתו של האסיר הלוחם הגיבור, מוחמד [וואא'ל דגלאס]. שניכם בניה של אותה קבוצה."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 10/08/2011]
 
המחבל: מוחמד וואא'ל דאגלס
הפשעים: מרצה 15 מאסרי עולם על כך שתכנן ושלח את המחבל המתאבד לפיגוע במסעדת סבארו בירושלים.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ביקרה בביתו.
הטלוויזיה הפלסטינית עצמה מאדירה את המחבל:
מנחת הטלוויזיה הפלסטינית: "...מביתו של האסיר הלוחם הגיבור, מוחמד [וואא'ל דגלאס]."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 10/08/2011]
 
המחבל: סלים חג'ה
הפשעים: מרצה 16 מאסרי עולם על מעורבותו בשלושה פיגועים; הפיגוע בדולפינריום ביוני 2001 בו נרצחו 21 ונפצעו 120; הפיגוע במסעדת סבארו באוגוסט 2001 בו נהרגו 15 ונפצעו יותר ממאה; ופיגוע התאבדות באוטובוס בחיפה בדצמבר 2001 בו נהרגו 15 ו-40 נפצעו.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ראיינה את בני משפחתו בביתו.
הטלוויזיה הפלסטינית משדרת האדרה של המחבל על ידי אחרים:
חמותו של האסיר: "השבח לאל ריבון העולמים... עומַר [בִּנְךָ, ילך] בעקבותיך (של סלים), והשבח לאל ריבון העולמים הוא יהיה גיבור כמוך, אם ירצה אללה. חי אללה, אני גאה בך שאתה הבעל של הבת שלי. אני נשבעת לאללה - אני גאה בך. בעל בתי. אני מרימה את הראש כשמישהו אומר לי שהחתן שלי הוא אסיר. ... בתוכי, אני גאה בו, שהוא החתן שלי."
בנו של האסיר: "אבא גיבור. ואני מאוד גאה בו."
הטלוויזיה הפלסטינית עצמה מאדירה את המחבל:
מנחת הטלוויזיה הפלסטינית: "אם כן, בואו נלך עמכם, אחינו האסירים, לביקור משפחת האסיר הגיבור הלוחם, כמובן - סלים ח'גה, ואני רוצה לברך את אביו, את אמו טייבה, אחיו מוסטפא, את כל משפחתו, אשתו וילדו, וכמובן אותך מוסטפא (הכוונה לסלים) אינשאללה שתחיה חיים חופשיים - אתה, בנך, אשתך ומשפחתך, בצורה נורמלית כמו שאר המשפחות בעולם ובארץ הזו. אינשאללה."
[הטלוויזיה הפסטינית (פת"ח), 11/08/2011]
 
המחבלת: דארין אבו עיישה
הפשעים: ביצעה פיגוע התאבדות במחסום ב-2002, בו נפצעו שלושה ישראלים.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ראיינה את אימה בביתה.
הטלוויזיה הפלסטינית משדרת האדרה של המחבלת על ידי אחרים:
פוסטר של המחבלת מוצג בבית האם: "תנועת השחרור הלאומי הפלסטיני - פת"ח - סניף בית וואזן, מבשרת [על מות] שואפת השהאדה הגיבורה, דארין מוחמד אבו עיישה בת לגדודי חללי אל-אקצא"
אימה של דארין אבו עיישה: "כל האנשים שמעו על מה שקרה. אני ישבתי... התחלתי לשיר לה. אמרתי: 'זה ליל החינה שלך, דארין... לא השתגעתי, אני רוצה לשיר, דארין כלה.'"
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 03/08/2011]
 
המחבל: אנס ג'רדאת
הפשעים: עמד בראש ארגון הג'יהאד האסלאמי בג'נין, והיה אחראי לפיצוץ 3 מכוניות תופת בישראל, שגרמו למותם של עשרות אנשים.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ביקרה בביתו וערכה ראיון אודותיו עם אביו ועם איש פת"ח נוסף.
הטלוויזיה הפלסטינית משדרת האדרה של המחבל על ידי אחרים:
אביו של ג'רדאת: "אני שולח דרישת שלום לאנס הגיבור. כשאני אומר גיבור אני נזכר בכל האירועים שהוא ביצע (כלומר פיצוץ מכוניות תופת). הוא גיבור במלוא מובן המילה. מגיעות אלינו ידיעות המאשרות את היותו גיבור."
מזכיר סניף פת"ח בג'נין, עטאא' אבו רמילה: "אני אומר לאח אנס, האסיר הגיבור לוחם הג'יהאד, אנס ג'ראדאת, ולכל האסירים הגיבורים... מה שביצע אנס (פיצוץ שלוש מכוניות תופת) וכל האסירים הגיבורים הוא מעשה הראוי לתהילה, אות כבוד לו, למשפחתו, לבני עמנו הפלסטיני ולכל בני החורין והמכובדים מבין בני עמנו. הכיבוש יחלוף, אם ירצה האל. הכיבוש לא יחלוף, אלא באמצעות הדם הטהור, ששתת מהשהידים ברי הלבב שלנו ובאמצעות הסבל של אסירינו הגיבורים ובראשם האסיר הגיבור הזה, אנס ג'ראדאת."
הטלוויזיה הפלסטינית עצמה מאדירה את המחבל:
מנחת התוכנית פונה לאביו של ג'ראדאת: "אתה אביו של גיבור. אנחנו לא רוצים לראות אבא של גיבור בוכה."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 03/08/2011]

המחבל: עאמר אבו סרחאן
הפשעים: הורשע בדקירת שלושה ישראלים למוות ב-1990.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ביקרה בביתו וערכה ראיון אודותיו עם מושל מחוז בית לחם.
הטלוויזיה הפלסטינית משדרת האדרה של המחבל על ידי אחרים:
מושל מחוז בית לחם, עבד אל-פתאח חמאיל: "אני שמח להיות בבית הזה המלא כל טוב, בית אביו של האסיר הגיבור עאמר אבו סרחאן, שאנו מפארים אותו רבות דרככם (הטלוויזיה הפלסטינית), ולכל עמיתיו האסירים האמיצים, הגיבורים, העומדים עמידה איתנה בריבאט (קונפליקט דתי), ולאסירות המהוללות בבתי הכלא של הכיבוש - ברכת שלום, הערכה וגאווה במלוא מובן המילה."
הטלוויזיה הפלסטינית עצמה מאדירה את המחבל:
מנחת התוכנית: "צופים יקרים, ברוכים הבאים בפרק זה הנוגע באסיר הגיבור עאמר אבו סרחאן מאל-עבידיה."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 02/08/2011]
 
המחבל: יוסוף שאכר אל-עאסי
הפשעים: הרכיב מטעני חבלה עבור הזרוע הצבאית של פת"ח, גדודי חללי אל-אקצא.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ערכה ראיון עם אמו והקרינה שיר ופוסטר של מהנדס הפצצות יחד עם כיתוב המפאר את המוות למען אללה (שהאדה).
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 02/08/2011]
 
המחבל: יאסר אל-שרבאתי
הפשעים: היה מעורב בתכנון פיגוע התאבדות בירושלים.
האדרה בטלוויזיה הפלסטינית: הטלוויזיה הפלסטינית ביקרה בבית משפחתו יחד עם השר הפלסטיני לענייני אסירים, עיסא קראקע, ומושל מחוז חברון, כאמל חמיד.
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 15/08/2011]

הדוגמאות האלה הן אחדות מבין מקרים רבים של מחבלים שזוכים להאדרה בתוכניות "למענכם" ו"בבית לוחם" המשודרות בטלוויזיה הפלסטינית הרשמית, בנוסף לקליפים רבים המשבחים מחבלים ופיגועי טרור, טקסים רשמיים המשודרים בה, ועוד. מדיניות הטלוויזיה הפלסטינית היא לשבח ולהאדיר מחבלים, ולהציג אותם כדמויות מופת עבור החברה.

בנוסף, במקרה המסוים הנוגע לרוצחי משפחת פוגל, מספר עובדות מצביעות על כך שהטלוויזיה הפלסטינית לא הופתעה אלא הייתה מודעת לזהות של קרובי המשפחה של רוצחי פוגל לפני שאישרו להם לדבר בשידור ישיר:
  1. מנחת הטלוויזיה הפלסטינית ידעה עם מי הראיון והציגה את הדוברת בתור "משפחתו של חכים עוואד" - המחבל.
  2. זהות המתקשרים: "משפחתו של חכים עוואד" היתה כתובה בתחתית המסך.
  3. הראיון שודר בשידור ישיר ב-19 בינואר ושוב ב-21 בינואר, כך שגם אם בפעם הראשונה הטלוויזיה הפלסטינית הופתעה מתוכן השיחה - היא החליטה לשדר את האדרת המחבל בשנית.
הטלוויזיה הפלסטינית מנוהלת על ידי לשכתו של יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס.

להלן תגובת הרש"פ והכחשתה על כך ששידרה ביודעין האדרה של רוצחי משפחת פוגל:
כותרת: "טלוויזיית פלסטין: טענות נתניהו הן ניסיון להסתיר את פשעי ישראל"
"טלוויזיית פלסטין אמרה כי טענותיו של ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בנוגע לתוכנית האסירים ["למענכם," שבאחד הפרקים האחרונים שלה שודרו ברכות שלום לרוצחי משפחת פוגל] נועדו להסתיר את הפשעים הישראליים, ובמיוחד נגד האסירים. יצוין כי נתניהו דרש מהרשות 'לגנות את טלוויזיית פלסטין על רקע קבלת שיחת טלפון מאמו ומדודתו של האסיר חכים עוואד, מבצע פעולת איתמר (כלומר רציחת חמשת בני משפחת פוגל בשנתם).' בהודעתו לעיתונות, שעותק ממנה הגיע ל'וופא,' טלוויזיית פלסטין הדגישה היום: 'תוכנית האסירים מיועדת למטרת [שמירה על] קשר הומניטארי בין האסירים, ובמיוחד אלו שמנועים מביקורים, לבין קרוביהם. השיחה בפרק של יום חמישי, בתאריך 26/1/2012, בוצעה על ידי קרובי האסיר ובשידור ישיר. מה שאמרה האם בשיא הספונטניות אינו משקף אף דעה או עמדה רשמית של הטלוויזיה או של הרש"פ.' ההודעה קראה לכל המעוניין ולכל העיתונאים לצפות בחומר המצולם ששודר, ולא להסתפק בדברי נתניהו. היא ציינה כי החוגים הרשמיים הישראליים מקפידים בהתמדה לבדות ולנפח את האירועים, במטרה להסתיר את ההפרות, את הפעולות הגזעניות ואת הפשעים נגד האנושות שהם מבצעים נגד בני עמנו בכל מקום."
[ופא, 30/01/2012]


הידיעה הקודמת הידיעה הבאה



לארכיון פרסומי PMW




Created by swat