פרסומי PMW
האם הרש"פ מרמה את ישראל כדי לקבל הלוואה של 800 מיליון שקל?
Share |
האם הרש"פ מרמה את ישראל כדי לקבל הלוואה של 800 מיליון שקל?
  • בעת שהרש"פ מתחננת לסיוע כספי, מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" מצא כי ברבעון הראשון של 2020, הכנסות הרש"פ עלו בכ-1.25 מיליארד ש"ח לעומת אותה תקופה ב-2019, והדבר מהווה עליה של 47%.
מאת מוריס הירש, עו"ד ואיתמר מרכוס

האם ישראל הייתה מסכימה לתת לרשות הפלסטינית הלוואה בסך 800 מיליון שקלים, אילו הרש"פ הייתה מגלה לישראל שברבעון הראשון של השנה הכנסותיה עלו ביותר מ-1.2 מיליארד שקלים לעומת אותה תקופה בשנה הקודמת, ועלו בכ- 160 מליון שקלים לעומת אותה תקופה בשנת 2018? 

סביר להניח שלא.

אך זו המציאות לפי הדו"חות הכספיים הרשמיים של הרשות הפלסטינית שפרסם משרד האוצר של הרש"פ.

עוד מתחילת ההתמודדות עם משבר הקורונה, בכירי הרש"פ צעקו "זאב" לגבי המצב הכלכלי ברש"פ, בעקבות ירידה, כביכול, בהכנסותיה והחשש מההשפעות של מספר גדול של פלסטינים שיידבקו בנגיף. ייתכן שטיעונים אלה הניעו את ממשלת ישראל לאשר לתת לרש"פ את ההלוואה בגובה 800 מיליון ש"ח. אולם הטענות בדבר ירידה בהכנסות הרש"פ היו שקריות, ואילו ההערכות הקודרות לגבי הידבקות המונית נתבדו.

שבועיים בלבד לאחר שהנגיף הגיע לישראל, כבר ידע ראש ממשלת הרש"פ מוחמד אשתיה לדקלם:
"המגפה הזו וההתמודדות איתה, והמשך ניכוי כספי השהידים והאסירים, והאטת קצב הייצור, והירידה בהכנסות... יתבטאו בהכנסות המקומיות ובמסים ובסיוע הבינלאומי, ועל כן ישפיעו על תקציב שנת 2020."
[עיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, 15/03/2020]

לקראת סוף חודש מרץ, הוסיף מוחמד אשתיה:
"תחול ירידה גדולה של מעל ל-50% בהכנסות הרש"פ, ויפחת הסיוע הבינלאומי..."
[ופא (סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ), 29/03/2020]

ואולם, מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" בחן את הדו"חות הכספיים שמפרסם משרד האוצר של הרש"פ, ומתברר כי לא רק שלא היתה ירידה בהכנסות הרש"פ ברבעון הראשון של 2020, אלא שאף הייתה עלייה של 47% - יותר מ-1.25 מיליארד ש"ח לעומת אותה תקופה ב-2019.

היעדר הירידה בהכנסות הרש"פ ברבעון הראשון, הוא מה שאפשר לרש"פ לשלם במלואן את משכורות עובדי הרש"פ לחודש מרץ, ואף להמשיך לשלם, ברמת עדיפות גבוהה, את התגמולים הכספיים שהיא מעבירה מדי חודש למחבלים אסירים ולמשפחות מחבלים הרוגים. כפי שהסביר מוחמד אשתיה בסוף חודש מרץ:
 
"אנו נשלם את המשכורות עבור חודש זה במלואן, לאורך מספר ימים כדי למנוע התקהלות מול הבנקים, וזאת באופן הבא:
  • ביום הראשון ישולמו משכורות צוותי הרפואה והתומכים.
  • ביום השני לאנשי מנגנוני הביטחון.
  • ביום השלישי לאסירים ול[משפחות] השהידים.
  • ביום הרביעי לנזקקי רווחה ועניים.
  • ביום החמישי למורים.
  • ביום השישי ליתר עובדי המדינה.
  • התשלום האחרון ביום השביעי יהיה לבכירים, לעובדי מדינה בדרגה גבוהה ולשרים."
[ופא (סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ), 29/03/2020]

בנוסף, לשמחת כולם, למרות ההערכות והחששות מפני הדבקה נרחבת באוכלוסייה הפלסטינית בנגיף קורונה, במציאות, מתוך עשרות אלפי הבדיקות שנערכו, מספר הפלסטינים שאובחנו כחולים בנגיף עומד על 570 בלבד (נכון להיום 20/05/2020), שמהם כבר החלימו 464 וארבעה נפטרו:

[ופא (סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ), 20/05/2020]

זאת ועוד: עצם החשש מפני הדבקה נרחבת בקרב הפלסטינים, הניע גופים שונים להזרים הן כספים והן ציוד רפואי רב לרש"פ, כך שזו האחרונה בקושי נדרשה להוציא מכספיה.

האיחוד האירופאי החליט לזרז סיוע בסך 71 מיליון יורו, תוך מתן דגש על סיוע רפואי וסיוע לאוכלוסיות החלשות:
 
"למרות הכאב וההפסדים אותם נושאת יבשת אירופה בשל המגפה, האיחוד האירופי החליט לעמוד לצד פלסטין במאבק במשבר הקשה והוא ימלא את תפקיד החבר הקרוב והתמידי של העם הפלסטיני. באמצע הרגעים הגורליים במאבק בווירוס, האיחוד האירופי החליט לזרז את התשלום של חבילת סיוע בשווי 71 מיליון יורו לפלסטינים לצורך ההתמודדות עם המגיפה... לבתי החולים בירושלים המזרחית ניתן חלק גדול מהסיוע, מאחר שניתנת קדימות למגזר הרפואי. האיחוד האירופי הקצה סכום של 9.5 מיליון יורו לתמיכה בששת בתי החולים של ירושלים המזרחית. זאת בנוסף לתמיכה השנתית הקיימת שמוערכת ביותר מ-13 מיליון יורו. מאחר שהמשפחות הנזקקות הן מהנפגעים הגדולים ביותר מהמצב, סופקו 5 מיליון יורו נוספים לתמיכה בהן באמצעות קצבאות סוציאליות. כדי לתמוך במורים, ברופאים ובעובדים האזרחיים ברשות הפלסטינית, החבילה כוללת כיסוי למשכורותיהם באמצעות זירוז העברת סיוע בגובה 40 מיליון יורו לתקציב הרשות בתחום זה."
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, 24/04/2020]

סיוע נוסף הגיע, בין היתר, מסין, טורקיה, ומארגון הבריאות העולמי.

הנה כי כן, מצד אחד ירדו ההכנסות ממסים בישראל לשפל, ומספר מקבלי דמי האבטלה זינק והגיע מעל מיליון אזרחים, וישראל נדרשת להוציא מאות מיליוני שקלים לעידוד המשק ולמציאת מקורות תקציביים לפיצוי אלפי עצמאים שטרם זכו למענה; ומנגד הכנסותיה של הרש"פ דווקא עלו בכ-1.25 מיליארד ש"ח ברבעון הראשון לשנת 2020 ולא היו לה הוצאות רפואיות מיוחדות הקשורות למגיפת הקורונה. בנסיבות אלה, נכונותה של ישראל לתת הלוואה של 800 מיליון שקלים לרש"פ הינה תמוהה, ואין אלא להניח כי האישור ניתן על יסוד טענות שווא של הרש"פ בדבר מצבה הכלכלי הרעוע.

ואם בכל זאת ישראל תיתן את ההלוואה, למה ישמשו כספי המיסים של אזרחי מדינת ישראל?
הנה כמה אופציות:

1) הכסף ישמש את הרש"פ כדי להמשיך ולתגמל את המחבלים הכלואים, המחבלים המשוחררים ומשפחות המחבלים ההרוגים. בשנת 2019 הרש"פ הוציאה לא פחות מ- 669 מיליון ש"ח על התגמולים האלה. יוצא מכך, שמשלם המיסים הישראלי הוא זה שמתגמל מחבלים פלסטינים שרצחו ישראלים.

2) הכסף ישמש את הרש"פ כדי לקדם את החקירות נגד בכירים ישראלים ונגד חיילי וקציני צה"ל בבית הדין הבינלאומי הפלילי. רק לאחרונה הודיעה התובעת בבית הדין הבינלאומי שלדעתה התגבשה תשתית ראייתית מספקת כדי לפתוח בחקירה נגד ישראל בגין ביצוע פשעי מלחמה.   

3) הכסף יועבר על ידי הרש"פ לאש"ף. בניגוד מוחלט לזעקות הרש"פ על ירידה בהכנסותיה, הרי שמתחילת שנת 2020 החלה הרש"פ להעביר סכומי עתק לאש"ף. הוצאות אש"ף אינן שקופות ועל כן לא ניתן לדעת בשביל מה הועברו הסכומים האלה לארגון. ארגון אש"ף מתקצב את כל הפלגים החברים בו, וזאת לרבות ארגוני טרור כגון "החזית העממית לשחרור פלסטין."
 


יצוין שהירידה בהכנסותיה של הרש"פ ב-2019 נבעה מסירובה לקבל את כספי המסים מישראל, וזאת נוכח יישום "החוק להקפאת כספים ששילמה הרש"פ בזיקה לטרור מהכספים שמועברים אליה מממשלת ישראל," ובכל זאת הרש"פ לא קרסה. יתר על כן, גם בשנת 2018 לפני יישום החוק, הכנסות הרש"פ היו נמוכות ביחס לשנה הנוכחית. לכן צעקות הרש"פ כבר בחודש מרץ על ירידה בהכנסות היו שקריות.

בנסיבות אלה, ברור שישראל חייבת לבטל את האישור להעניק לרש"פ את ההלוואה בסך 800 מיליון שקלים. ואם תרצה ישראל להמשיך ולתת את ההלוואה הזו, ראוי שהדבר ייעשה רק לאחר שישראל תקבל הבטחות מהרש"פ שהיא חדלה לתגמל מחבלים אסירים, ביטלה את תלונותיה נגד ישראל, מנהיגיה וחייליה, בבית הדין הבינלאומי, ואף חדלה להעביר כספים לאש"ף.

להלן קטעים נרחבים יותר מהידיעות שצוטטו לעיל:

כותרת: "הממשלה ערכה ישיבת חירום לדיון בתקציב ולקביעת תכניות כלכליות להתמודד עם מצב החירום - אשתייה: לא נהסס לנקוט שום החלטה או אמצעי שיבטיח את שלום עמנו"

"...אשתייה אמר: עבר שבוע מאז שהתחלנו לנקוט באמצעים, ואלה נעשו בזמן [הנכון] וצמצמו את מידת הפגיעה ומנעו את תפוצת וירוס הקורונה...

הוא שב וקרא לאזרחים לערוך תפילות בבתים, ולהימנע מהימצאות במקומות צפופים, והודה לכל בני עמנו על הבנתם ושיתוף הפעולה בהתמודדות עם המגפה, והודה גם לכל הצוותים העובדים יומם וליל בהגנה על בני עמנו.

ראש הממשלה דרש מרשויות הכיבוש לשחרר את כל האסירים, ופרט את החולים שביניהם, והחולים במחלות כרוניות והילדים, כדי לשמור על חייהם בצל התפשטות וירוס הקורונה בישראל. הוא הטיל על רשויות הכיבוש את האחריות על כל הידבקות של אסיר במחלה. הוא קרא לרשויות הבינלאומיות ולצלב האדום ולארגונים ההומניטאריים לבקר בבתי הכלא ולפעול לשחרורם ולהבטיח את שלומם...

ראש הממשלה אמר: 'המגפה הזו וההתמודדות איתה, והמשך ניכוי כספי השהידים והאסירים, והאטת קצב הייצור, והירידה בהכנסות... יתבטאו בהכנסות המקומיות ובמסים ובסיוע הבינלאומי, ועל כן ישפיעו על תקציב שנת 2020.'"
 [עיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, 15/03/2020]

כותרת: "אשתיה: נפעל על פי תקציב צנע לשעת חירום, הכנסות הממשלה יירדו ביותר מ-50%"
"ראש הממשלה, מחמד אשתיה, הודיע כי הממשלה תפעל לפי תקציב צנע לשעת חירום לאור ההתפתחויות בכל הנוגע נגיף הקורונה.
אשתיה הודיע במהלך מסיבת עיתונאים שערך היום... כי נרשמו שני מקרים חדשים בעיר חברון ובעיירה צפונית-מערבית לירושלים, ובכך עולה מספר החולים ל-106...
הוא הוסיף כי תחול ירידה גדולה של מעל ל-50% בהכנסות הרש"פ, וכי יפחת הסיוע הבינלאומי...
אשתיה הוסיף כי סוכם עם התאחדות העובדים של פלסטין על תשלום חצי משכורת לעובדים המובטלים בעבור חודשים מרץ ואפריל. הוא שב וקרא שלא לעבוד בהתנחלויות הישראלית בשל היותן בלתי חוקיות ונגועות במחלה...
[מתוך הנוסח המלא של דברי אשתיה במסיבת העיתונאים:]
מאחר שגלגל הייצור, הייבוא והצריכה נעצר, תחול ירידה גדולה של מעל ל-50% בהכנסות הרש"פ... הסיוע הבינלאומי יפחת מפני שכל העולם במשבר, ולכן נפעל לפי תקציב צנע לשעת חירום באמצעות צמצום ההוצאות במידת האפשר, עם זאת, נשלם את המשכורות עבור חודש זה במלואן ולאורך מספר ימים, כדי למנוע התקהלות מול הבנקים, וזאת באופן הבא:
  • ביום הראשון ישולמו משכורות הסגל הרפואי.
  • ביום השני לאנשי מנגנוני הביטחון.
  • ביום השלישי לאסירים ול[משפחות] השהידים.
  • ביום הרביעי למקרי רווחה ולעניים.
  • ביום החמישי למורים.
  • ביום השישי ליתר עובדי המדינה.
  • התשלום האחרון, ביום השביעי, יהיה לבכירים, לעובדי מדינה רמי דרג ולשרים."
[ופא (סוכנות הידיעות של הרש"פ), 29/03/2020]
התוכנית "סיפורים אירופיים":
[המנחה]: "כמו רוב מדינות העולם, פלסטין גם נאבקת בוירוס הקורונה... אנחנו לא יכולים להתכחש לכך שההפסדים הכלכליים והמחסור החריף בהכנות הנדרשות, גרמו לרשות הפלסטינית בעיות רבות... למרות הכאב וההפסדים אותם נושאת יבשת אירופה בשל המגפה, האיחוד האירופי החליט לעמוד לצד פלסטין במאבק במשבר הקשה והוא ימלא את תפקיד החבר הקרוב והתמידי של העם הפלסטיני. באמצע הרגעים הגורליים במאבק בווירוס, האיחוד האירופי החליט לזרז את התשלום של חבילת סיוע בשווי 71 מיליון יורו לפלסטינים לצורך ההתמודדות עם המגיפה... לבתי החולים בירושלים המזרחית ניתן חלק גדול מהסיוע, מאחר שניתנת קדימות למגזר הרפואי. האיחוד האירופי הקצה סכום של 9.5 מיליון יורו לתמיכה בששת בתי החולים של ירושלים המזרחית. זאת בנוסף לתמיכה השנתית הקיימת שמוערכת ביותר מ-13 מיליון יורו. מאחר שהמשפחות הנזקקות הן מהנפגעים הגדולים ביותר מהמצב, סופקו 5 מיליון יורו נוספים לתמיכה בהן באמצעות קצבאות סוציאליות. כדי לתמוך במורים, ברופאים ובעובדים האזרחיים ברשות הפלסטינית, החבילה כוללת כיסוי למשכורותיהם באמצעות זירוז העברת סיוע בגובה 40 מיליון יורו לתקציב הרשות בתחום זה. מאחר שהחברות הבינוניות והקטנות הן עמוד השדרה של הכלכלה הפלסטינית, העלו את התמיכה בהן לסכום של 5.5 מיליון יורו במיוחד הפרויקטים שיוצרות ציוד רפואי. החבילה כללה גם סיוע הומניטרי לארגונים לא ממשלתיים ולארגוני האו"ם, שקיימות ופועלות בגדה המערבית וברצועת עזה, בשווי של 6.9 מיליון יורו כדי להקל על פעילותם ולתמוך בנוכחותם במאבק בתוצאות המגפה. כרגיל, האיחוד האירופי הסב את תשומת ליבו לתמיכה בפליטים הפלסטינים והוא יספק תמיכה של 4 מיליון יורו בקירוב לאונר"א כדי לעזור לה לספק סיוע הומניטרי במיוחד במחנות הפליטים בגדה המערבית ובעזה. מלבד החבילה, האיחוד האירופי מגיש סיוע באמצעות פרויקטים שבהם הוא תומך ושאותם מבצעים ארגונים בחברה האזרחית. למשל, חולקו יותר מ-500 חבילות מזון ורפואי למשפחות שנפגעו במחנות הפליטים של בית לחם באמצעות ארגון 'כראמה' שבמחנה פליטים דהישה. כמו כן, [חולקו] יותר מ-700 חבילות למשפחות בכפרים של צפון ירושלים כמו קטאנה, בידו ו[יישובים] שניזוקו והיו בהם פגיעות רבות [של קורונה]. במהלך חודש רמדאן יחולקו יותר מאלף חבילות מזון למשפחות עניות בשיתוף פעולה עם המשרד לעניינים חברתיים."
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ  24/04/2020]