פרסומי PMW
תנועת חמאס פופולרית יותר מפת"ח והפופולריות שלה בין הפלסטינים הולכת וגדלה
Share |

תנועת חמאס פופולרית יותר מפת"ח והפופולריות שלה בין הפלסטינים הולכת וגדלה

  • למרות מאמצים והשקעה מצד ישראל והמערב לחיזוק פת"ח, חמאס שולט ברחוב הפלסטיני

מאת איתמר מרכוס ועו"ד מוריס הירש


אחד מעמודי התווך במדיניות הישראלית, האמריקנית והאירופית מול הרשות הפלסטינית לאורך שנים היה ניסיון לעודד את התמיכה העממית הפלסטינית במחמוד עבאס ובמפלגתו פת"ח, ולצמצם את התמיכה הפלסטינית בתנועת חמאס, שהוכרזה כארגון טרור במדינות רבות. 

למרות המאמצים, תוצאות סקרי דעת קהל פלסטינים שנערכו בארבע השנים האחרונות מראות את העלייה המתמדת בפופולריות של חמאס ומנהיגיו, על חשבון פת"ח ומנהיגיו.

מדי רבעון מפרסם המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים (PCPSR) סקר הבוחן, בין היתר, את הפופולריות היחסית של פת"ח וחמאס. השוואת תוצאות הסקרים של חודשי יוני בארבע השנים האחרונות מראה את העלייה המתמדת והעקבית בתמיכה של הפלסטינים בתנועת הטרור חמאס:

  • בסקר של יוני 2022, אם הבחירה לתפקיד יושב ראש הרש"פ הייתה בין מחמוד עבאס מנהיג פת"ח לבין איסמעיל הנייה מנהיג חמאס, התוצאה הייתה ניצחון מוחץ לחמאס כאשר הנייה היה מקבל 55% מהקולות ואילו ועבאס רק 33% . תוצאה זו מייצגת מהפך משמעותי ועלייה משמעותית בפופולריות של חמאס. ב-2019, מחמוד עבאס היה מביס את הנייה בבחירות 48% - 42%.
  • סימן נוסף לתמיכה הפלסטינית בטרור, הוא שהדרך היחידה שבה מועמד פת"ח יוכל לנצח את מועמד חמאס תהיה אם פת"ח תריץ מחבל מורשע, מרואן ברגותי, המרצה כעת חמישה מאסרי עולם, בגין חלקו ברצח של ארבעה ישראלים וכומר יווני אורתודוקסי.
  • בסקרים שעסקו בבחירות לפרלמנט הפלסטיני (המועצה המחוקקת של הרש"פ) בשנת 2019, עלה שפת"ח הייתה פופולרית מחמאס ב-9% (התוצאות היו 39% - 30%), אך בשנת 2022 חמאס מובילה כעת ב-1% (36% - 35%). עם זאת, כפי שכבר הראה מכון "מבט לתקשורת פלסטינית," לפני הבחירות לפרלמנט הפלסטיני שתוכננו למאי 2021, פת”ח התחלקה לשלושה חלקים, שכל אחד מהם התיימר לייצג את "פת"ח האמיתית". כך, התמיכה של 35% בפת"ח בסקר האחרון היא למעשה גדולה בהרבה מהתמיכה האמתית בכל אחד מהפיצולים של פת"ח.

התרשים הבא מציג את תוצאות הסקרים לאורך ציר זמן:

תוצאות הסקרים מראות בבירור שהתמיכה בחמאס ובטרור בקרב הפלסטינים מוצקה. ואכן, התמיכה הגבוהה ביותר בחמאס בארבעת הסקרים הייתה ביוני 2021, מיד לאחר שחמאס שיגר 4300 רקטות וטילים לעבר ישראל, אז חמאס עלתה על פת"ח בסקר ב-11%.


הואיל וישראל והקהילה הבינלאומית אינן רוצות שארגון טרור מוכרז יעמוד בראשות הרש"פ, הם נקטו בצעדים שונים בניסיון לחזק את עבאס/פת"ח ביחס ליריביו בחמאס.

חלק מהצעדים שנקטה ישראל בארבע השנים האחרונות לחזק את עבאס/פת"ח כללו:

אבל נראה כי הצעדים האלה, ואלה שנקט הממשל האמריקני, כגון חידוש הסיוע האמריקאי לפלסטינים ולאונר"א, השפיעו במידה מועטה על הסטת העמדות הפלסטיניות מתמיכה בטרור ובחמאס.

ייתכן וישנם הסברים פשוטים לפופולריות ההולכת וגדלה של חמאס.

בראש ובראשונה, אין כיום הבדלי מדיניות מהותיים בין פת"ח וחמאס ביחס לישראל: שניהם מלמדים שלישראל וליהודים אין היסטוריה בארץ, ולכן אין לישראל זכות קיום; שניהם מציגים את היהודים כאיום על האנושות, שהביאו על עצמם את האנטישמיות; שניהם מציגים את הסכסוך עם ישראל כמלחמה דתית למען אללה; שניהם מציגים במפות את כל ישראל כשטח "פלסטיני כבוש" וזאת מתוך מטרה לחסל את ישראל; שניהם מתגמלים מחבלים; שניהם רואים במותם של מחבלים במהלך תקיפה או רצח של ישראלים, כפעולה נעלה ונשגבת שמגשימה את ההישג והמעמד האסלאמי הגבוה ביותר של שָׁהָאדה - מות קדושים למען אללה והאסלאם.

שנית, ישנה תמיכה חזקה בקרב הפלסטינים ב"מאבק המזוין," מונח מכובס של הפלסטינים לטרור נגד ישראל. בסקר האחרון, 55% מהפלסטינים הביעו תמיכה בחזרה ל"עימותים מזוינים," לעומת 34% בשנת 2019. תמיכה זו בטרור מוסיפה גם תמיכה בחמאס משום שיש תפיסה כללית שחמאס "הצליח יותר" בטרור נגד ישראל ביחס לפת"ח.

שלישית, הפלסטינים רואים את מחמוד עבאס ואנשי פת"ח כמושחתים מאוד. בסקר האחרון של יוני 2022, 77% מהפלסטינים רוצים שעבאס יתפטר, לעומת 57%  ב-2019, כאשר 86% מגדירים את הממשל שלו כמושחת.

הואיל וההבדלים במטרות ובמדיניות בין חמאס לפת"ח הם קטנים מאוד, נראה שהפלסטינים העבירו את תמיכתם אל המפלגה שהם רואים כמוצלחת יותר בטרור נגד ישראלים ופחות מושחתת כלפי הפלסטינים.