PMW בתקשורת
אתר מידה מפרסם מאמר דעה על הפרסום של מבט לתקשורת פלסטינית
Share |
 
דו"ח חדש: מאות מחבלים לומדים לתואר אקדמי בכלא, בניגוד לחוק

'מבט לתקשורת פלסטינית': למרות האיסור שהטילה המדינה על אסירים ביטחוניים לרכוש השכלה אקדמית, מאות מחבלים לומדים בבתי הכלא לתואר באוניברסיטה הפתוחה הפלסטינית. שב"ס: "מדובר בתארים פיקטיביים"

קרוב ל־3,000 מחבלי פת"ח הכלואים בבתי הסוהר בישראל מאיימים בימים אלו לפתוח בשביתת רעב המונית אחרי פסח, במחאה על תנאי מאסרם. אך נראה כי לפחות בסוגיית זכאותם ללימודי תואר אקדמי, לאסירים הפלסטינים אין כל סיבה להתלונן. לפי מסמך של מכון 'מבט לתקשורת פלסטינית', שכתבו איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק, כמעט 500 מחבלים הכלואים בבתי הסוהר בישראל לומדים בימים אלו לתואר אקדמי, לכאורה בניגוד לחוק הישראלי ולפסיקת בג"ץ בנושא. בכיר האסירים שזכו לאחרונה לתואר אקדמי הוא המחבל מג'די אל־רימאוי, שהשתתף בתכנון ובביצוע של רצח שר התיירות רחבעם זאבי ז"ל בשנת 2001.

בטקס שנערך לפני כשלושה שבועות לכבוד הענקת התואר האקדמי לאל־רימאוי, הצהיר ראש הרשות לענייני אסירים של אש"ף, עיסא קראקע, כי בתי הכלא של ישראל הפכו ל"אוניברסיטאות" המשתתפות במאמץ "להעצים את בנינו האסירים". "שברנו את מאסרי העולם", התגאה הממונה על האסירים באש"ף, והוסיף כי התואר לו זכה המחבל שהיה שותף לרצח השר זאבי "איננו רק תעודה אקדמית, אלא תעודת תקווה ועתיד. זה חלק מהפילוסופיה שלנו… בפרט על רקע הניסיונות המתמשכים של ממשלת נתניהו למלא את חייהם (של האסירים, ג"צ) בבורוּת ובשעמום".

רוצחו של השר זאבי שסיים כבר את לימודיו (בפרק זמן מרשים של שנה אחת בלבד), ומאות האסירים האחרים ששוקדים על לימודיהם בימים אלו, הם חניכי 'תכנית האסירים' של האוניברסיטה הפתוחה הפלסטינית 'אל קודס', שבסיסה במזרח ירושלים. 'אל קודס' החלה להפעיל את המסלול האקדמי המיוחד לאסירים החל ממרץ 2016. התכנית זוכה למימון מהרשות לענייני אסירים של אש"ף, הממומנת על ידי הקרן הלאומית הפלסטינית (PNF). בחודש שעבר הוכרזה הקרן הלאומית הפלסטינית כארגון טרור על ידי ישראל. הרשות הפלסטינית שותפה גם היא לעניין, כאשר משרד החינוך של הרשות שותף לקביעת התכנים שיילמדו ב'תכנית האסירים', ועורכי דין של 'מועדון האסיר הפלסטיני', גוף הממומן על ידי הרשות, מסייעים להוציא את התכנית לפועל.

בשרות בתי הסוהר (שב"ס) טוענים מנגד כי "אין לימודים אקדמאיים" של אסירים ביטחוניים "ואין חומרים שנכנסים לכלא". לדברי השב"ס, "ככל הידוע לנו, מדובר בתארים פיקטיביים שניתנים על ידי הרשות הפלסטינים כטובת הנאה לאסירים מסיבות כאלה ואחרות". ב'מבט לתקשורת פלסטינית' תמהים על עמדת השב"ס ומדגישים כי "התכנית בהחלט מתקיימת". לדברי עו"ד מוריס הירש, ראש המחלקה המשפטית של המכון, "ריבוי הפרטים – כגון מספר האסירים בעלי השכלה גבוהה שנדרשים להקים את הוועדה הלימודית, מספר האסירים שלומדים בכל אחד ואחד מבתי הסוהר, אופן החדרת והוצאת חומרי הלימוד והציונים, המעורבות של אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה ומעל הכל העובדה שהתקיים טקס בנוכחות ראש הרשות לאסירים ומשוחררים – מלמדים כולם כאלף עדים על קיומה של התוכנית". ב'מבט לתקשורת פלסטינית' גם מבהירים כי "המידע שעומד בבסיס הדיווח שלנו נאסף לאורך זמן וממספר מקורות, ובהם האתר הרשמי של אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה".

יצוין גם כי בעבר הודתה רב-גונדר בדימוס אורית אדטו, לשעבר נציבת שב"ס, כי ישראל מחילה מדיניות מתירנית כלפי אסירים בטחוניים. "האסירים בישראל נהנים מתנאים טובים מעל ומעבר לכל מקום אחר בעולם", אמרה נציבת שב"ס בדימוס ל-ynet. " זה חלק מהגישה ההומנית הישראלית, שגם לאסירים יש זכויות". לדברי רב-גונדר אדטו, אסירים בטחוניים שהשתחררו ועברו לעמדות כוח בפוליטיקה הפלסטינית שלטו בעברית והכירו את החברה הישראלית – מה שסייע לדבריה לשיחות השלום.

"לא תלויים בגחמות השב"ס"
לאסירים באופן כללי, ולאסירים ביטחוניים בפרט, מותר לקיים רק פעילויות המותרות להם על פי החוק וכללי שב"ס. בעבר חרגה המדינה ואפשרה למחבלים כלואים ללמוד באוניברסיטה הפתוחה (ע"ע סמיר קונטאר), אך החל משנת 2011 נשללה מהם זכות זו. על פי פסיקת נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור ב־2015, בתגובה לעתירה שהוגשה לבג"ץ בנושא, העברת כספים מארגוני טרור לאסירים ביטחוניים על מנת שירכשו השכלה אקדמית היא בבחינת "תגמול על העבירות שביצעו", המהווה "תמריץ להמשך פעילות אידאולוגית כנגד המדינה" העלולה בסופו של יום "לסכן את ביטחון המדינה".

למרות האיסור המפורש בחוק, נראה כי ב'אל קודס' לא חוששים כי 'תכנית האסירים' שהם מריצים בהצלחה תופסק בקרוב. כיום לומדים במסגרת התכנית 484 מחבלים־סטודנטים, בחלוקה הבאה: 260 בכלא קציעות, 163 בכלא רמון ו־61 בכלא גלבוע. נשיא האוניברסיטה, פרופ' יונס עמר, הודיע לאחרונה כי באוניברסיטה שוקלים 'להרחיב' את התכנית גם לכלא אשל. אם המהלך יצא לפועל, מספר המחבלים הכלואים בישראל שיהיו בדרכם לרכוש תואר אקדמי יעלה ל־600.

מטבע הדברים לא מדובר בתכנית אקדמית שגרתית, והוצאתה לפועל כרוכה בפרוצדורות מורכבות הדורשת תיאום ושיתוף פעולה של גורמים רבים. לאחרונה פורסם בביטאון 'אל קודס' מאמר המתאר כיצד עוקפת התוכנית את אנשי שירות בתי הסוהר בישראל. לפי המאמר, שתרגום שלו מופיע באתר 'מבט לתקשורת פלסטינית', עורכי דין מטעם 'מועדון האסיר הפלסטיני', גוף הממומן כאמור על ידי הרשות הפלסטינית, הם שמכניסים את חומרי הלימוד לתוך כתלי הכלא ובסוף התהליך מייצאים את הציונים לרישום באוניברסיטה. בתווך, 'אל קודס' ממנה מחבלים־אסירים בעלי תואר שני או דוקטורט שיפקחו על המחבלים־סטודנטים ויעניקו להם ציונים. באוניברסיטה מדגישים כי "היכולת להכניס את חומרי קורסי הלימוד לתוך הכלא" היא מהתנאים בסיסיים לקיום התוכנית.

למרות האיסור המפורש בחוק ועל אף העובדה כי האגפים הביטחוניים רוויים בסוהרי שב"ס, מאות האסירים הביטחוניים מצליחים בכל זאת להתגבר על ה'קשיים' האובייקטיביים על מנת ללמוד לתואר אקדמי במסגרת התכנית. מנכ"ל תכנית הלימודים ברשות לענייני אסירים של אש"ף, מוחמד אל־בטה, התגאה בכך שהתוכנית מצליחה בזכות העובדה שהיא "אינה תלויה בגחמותיו של השב"ס ובצעדיו".
למדינת ישראל לקח זמן רב מדי עד שהיא שמה סוף למציאות המופרכת שבה מחבלים לומדים במוסד אקדמי ישראלי. יש לקוות כי הפעם הרשויות יתעוררו מהר יותר, ינערו את מי שזקוק לניעור ויזכירו לאסירים הבטחוניים כי בין כתלי הכלא הם תלויים גם תלויים "בגחמותיו של השב"ס".

מהשב"ס נמסר בתגובה: "אין לימודים אקדמיים ואין חומרים שנכנסים לכלא. ככל הידוע לנו מדובר בתארים פיקטיביים שניתנים על ידי הרשות הפלסטינית כטובת הנאה לאסירים מסיבות כאלה ואחרות".
[http://mida.org.il/2017/04/06/%D7%93%D7%95%D7%97-%D7%97%D7%93%D7%A9-%D7%9E%D7%90%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%97%D7%91%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%95%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%AA%D7%95%D7%90%D7%A8-%D7%90%D7%A7%D7%93%D7%9E%D7%99/]